Informasjon om krigen i Ukraina

Invasjonen av Ukraina fører til en enorm tilstrømming av sivile, særlig kvinner og barn, til naboland. Disse landene har satt i gang et omfattende mottak og hjelpeapparat.  

Situasjonen for sivilbefolkningen forverrer seg stadig, og resten av Europa gjør seg nå klare til å avlaste nabolandene og ta imot flyktninger fra Ukraina. Mange faktorer er fortsatt svært usikre.

Mottak av flyktninger fra Ukraina

Det antas at det vil komme flyktninger fra Ukraina i nærmeste framtid, og Alvdal kommune er positive til å bidra. Vi jobber nå for å kunne bli klar for å ta i mot de som trenger det, og slik det ser ut nå vil de kunne komme på to måter: 

  • Direkte til kommunen via venner og bekjente, eller på initiativ fra enkeltpersoner. Ukrainere med biometrisk pass har lovlig adgang til Norge, og kan følgelig reise hvor de vil i Norge. 
  • Som flyktninger via Politiets utlendingsenhet (PU) og UDIs mottakssystem. Da vil de bli plassert i mottak eller på andre måter UDI legger opp til.

Jodtabletter 

Ved en atomhendelse kan det bli aktuelt å dele ut jodtabletter til barn/ungdom, etter anbefaling fra Kriseutvalget for atomberedskap. 

Jodtabletter blir lagret hos enhet helse, i barnehagene og skolene i Alvdal kommune, for utdeling.  

For barn og elever under 16 år må foresatte bekrefte at personale ved barnehagen/skolen kan dele ut jodtabletter. Samtykkeskjemaer vil bli delt ut i skoler og barnehager. 

Det anbefales også at gravide og ammende skal ta jod ved en atomhendelse. De dette gjelder tar kontakt med legekontoret for å få utdelt dette, hvis dette blir aktuelt. 

Informasjon til barn og unge 

Du kan finne mye god informasjon ved å følge denne lenken til ung.no: Er Ukraina-konflikten farlig for oss i Norge? 

I tillegg ligger det også noe informasjon om hvordan du kan snakke med barn og unge på utdanningsdirektoratet sin side: Følg denne lenken til UDIR 

Tilfluktsrom.  

Noen har stilt spørsmål om tilfluktsrom. I 1998 ble det ikke lenger påbudt å bygge tilfluktsrom i Norge. Det er to typer tilfluktsrom; private, (knyttet til en eiendom) og offentlige (for alle som oppholder seg i et område).

I Innlandet er det svært få kommuner som har offentlige tilfluktsrom, men noen tilfluktsrom er plasserte i de områdene der en regner med at behovet er størst. Mer om tilfluktsrom finner du ved å følge denne lenken til sivilforsvaret 

Ved å følge denne lenken til DSB finner du et kart over offentlige tilfluktsrom i Norge