Vann og avløp

Her finner du informasjon om vann- og avløpstjenester som Alvdal kommune leverer.

Vannmåleravlesning– nå skal det gjøres via SMS

Tidligere har kommunen sendt ut avlesningskort på papir, men fra og med i år vil dette gjøres via SMS (tekstmelding til mobiltelefon). Kommunen sender først en SMS til deg med varsel, og du sender inn måleravlesningen ved å svare på meldingen.

Hvordan gjør jeg det?

Kommunen vil sende ut varsel på SMS i uke 49 (første uke i desember). SMS sendes fra et 14-sifret telefonnummer. For å melde inn målerstanden, sender du svaret på samme SMS -nummer som du mottok varselet på.

Du skal kun skrive inn målerstanden. Skriver du noe annet, for eksempel adresse, dato eller navn, vil avlesningen ikke bli godtatt av programmet som tar imot avlesningene. Hvis du skriver feil, kan du sende inn melding på nytt med rett målerstand. Det er siste avlesning som er gjeldende for avregning.

Etter sendt melding vil du motta bekreftelse på din melding. Hvis du får tilbakemelding om feil ved avlesning, kan du sende melding på nytt med riktig informasjon.

Du får en frist for å besvare SMS. Svarer du ikke innen fristen vil det bli sendt ut purring.

Hvem mottar varselet om avlesning?

Sjekk nettsiden Norge.no , som er den offisielle norske veiviseren til offentlige tjenester på nett. Der kan du sjekke om du er registrert i det nasjonale kontaktregisteret. Vi anbefaler at du registrerer både mobiltelefon og e-postadressen din her, da systemet henter ut informasjon fra denne siden.

Er du ikke registret med mobiltelefonnummer, får du tilsendt avlesningskort i posten.

Hvordan skal tallene leses av?

  • Det er fem siffer på tallskiven. Dersom målerstanden starter med 0 eller flere nuller, skal disse droppes. Ikke ta med tall etter komma eller røde tall! Hvis målerstanden eksempelvis er 00315, svarer du bare 315 på tekstmeldingen.
  • Svaret på tekstmeldingen skal kun bestå av tallene i målerstanden, og ingenting annet (ingen bokstaver eller tekst).


Vi kan hjelpe deg

Dersom du ikke kan svare på utsendte SMS, kan du henvende deg til kommunen på telefon 62489000 eller e-post postmottak@alvdal.kommune.no, slik at vi kan registrerer målerstanden for deg.

 

 

Om faktura for kommunale avgifter
 

Forklaring til faktura på kommunale avgifter: vann, kloakk og renovasjon

  • Vannmåleravregning gjelder kun for 1. termin der det er installert vannmåler.Faktura for 1.termin består av en avregning av forskuddsbetalt vann/avløp foregående år, mot faktisk forbruk etter avlest vannmåler.
  • Vannmålerleie: dette er leien du betaler for vannmåler årlig.  Det er kommunen som eier vannmåleren, og du betaler en gang pr. år. Kr 100 + mva.
  • Vanngebyr/kloakkgebyr a konto m3: Viser vann/kloakk du forventes å bruke dette året.  Utgangspunktet er tatt fra fjorårets faktiske forbruk av vann/kloakk.
  • Fastledd vann og avløp: Et fastledd som er uavhengig av forbruket og kan betegnes som et abonnement. Fastleddet reguleres en gang i året avhengig av kostnadene knyttet til å levere vann og avløpstjenestene. Det er fastledd for vann og et for avløp. 

Boliger uten vannmåler:

  • For eiendommer uten vannmåler blir forbruket beregnet etter bruksarealet av bygningen.

Renovasjon

  • Renovasjonsavgift/Minirenovasjonsavgift: Avgift for levering av restavfall/papir/plast. Hentes av FIAS
  • Hytterenovasjon: Alle hytter/setre i Alvdal-kommunene plikter å ha renovasjonsordning.  Du kaster avfallet i samlecontainere som står plassert sentralt i de fleste hytteområder.
  • Septik: Septikanlegg som ikke er godkjent tømmes hvert år (Septik hvert år), mens godkjente anlegg tømmes annethvert år (Septik annethvert år). Tømming ut over fast intervall (Ekstratømming septik) dekkes av abonnenten etter faktiske utgifter (tømming + evt. tilleggstjenester).

Fjerning av vannfase fra avløpsanlegget:

Det er i hovedsak 2 måter å tømme et kloakkanlegg på:

  • Avløpsanlegget avvannes på stedet. Alt innhold i anlegget suges inn på bilen. Så tilsettes det et stoff som gjør at slammet «levrer» seg. Slammet blir igjen på bilen, mens rejektvannet/vannfasen sendes tilbake til slamavskiller. Slammet skal ha en tørrstoffprosent på ca. 20 % for at det kan legges i kompost slik det gjøres på Torpet. Denne måten å tømme på er den mest økonomiske for alle parter, da transportøren bare tar med seg ca. 200 liter slam fra hvert anlegg. Dersom anlegget ikke fungerer godt hydraulisk kan det ikke tømmes på denne måten.
  • Avløpsanlegget tømmes i sin helhet, vannfase fjernes. Her fjernes også vannfasen, og ingen ting sendes tilbake til anlegget. Transportøren tar derfor med seg alt innholdet i anlegget. Dersom anlegget er på 4 000 liter så må da transportøren ta med seg alt, dvs. 4 000 liter. Dette er naturlig nok en dyrere måte å tømme anleggene på, ettersom transportkostnadene blir større. Derfor er det et eget gebyr for fjerning av vannfase.
  • Septikavgift uten WC: Kun gråvann, ikke avløp fra toalett.

Generell informasjon vann/kloakk for de som ikke har vannmåler:

  • Vanlig forbruk er pr pers ca 50-60 m3 per år.
  • Ofte kan det lønne seg å gå over til vannmåler. Vannmåleren installeres av rørlegger som ordner med det som skal til for installasjon. Kostnaden med rørlegger betales av abonnenten.

Generell informasjon vann/kloakk for de som har vannmåler:

  • Med installert vannmåler betaler du for faktisk forbruk av vann/kloakk.
  • Dersom vannmåler ikke blir avlest blir antatt høyt forbruk stipulert.
  • Les av vannmåler regelmessig, gjerne en gang i måneden, slik at du selv har kontroll over eget forbruk, og eventuelle lekkasjer kan avdekkes. Vannlekkasjer kan bli dyrt!
  • Dersom høyt forbruk skyldes lekkasje, kan forskuddet justeres. Kommunen legger inn justeringa av forskuddet. Uten vannforbruk skal viseren i vannmåleren stå stille.
  • NB! Pass på dryppende kraner og rennende toaletter!
  • Ved ikke avlest vannmåler ved årsskifte kan kommunen utføre avlesning og abonnenten vil bli belastet for gebyr på kr. 2000,-
  • Hvordan vet kommunen hvor mye avløp jeg har hatt? I utgangspunktet er det slik at vann inn=avløp ut. Vann til utevanning og lignende trekkes ikke fra.

Kontakt

Tor Arne Reinertsen
Avdelingsleder drift uteseksjonen
E-post
Mobil 90 02 27 14